Presa și articole

Piscinele GRP

Pentru construirea piscinelor din răşini poliester nesaturate, alegerea materialelor și îndemânarea lucrătorilor sunt esențiale pentru a evita formarea de bule și schimbarea culorii.

Piscinele din fibră de sticlă trebuie să fie realizate din cea mai bună materie primă şi cu foarte mare atenție pentru a preveni apariția incluziunilor de aer, în special cele la 2-3 mm sub gelcoat. De asemenea, utilizarea unei temperaturi foarte ridicate a apei va accelera procesul de formare a bulelelor.

În consecinţă, este foarte important:

  • să selectezi un gelcoat cu o rezistenţă bună la apă;
  • să aplici un strat de gelcoat uscat de minim 700 mm, cu o pensulă sau spray (aplică de 3-4 ori, cu o pauză de 3-6 minute între aplicări);
  • să selectezi o răşină cu o rezistenţă bună la apă;
  • să folosești stratimat fibră de sticlă liant pudră sau spray roving, nu stratimat fibră de sticlă cu liant emulsie.

Dacă piscina este construită pe bază de beton polyester, este foarte important să pre-tratezi betonul înainte de aplicarea răşinii. Pretratarea include: spălarea cu o substanţă pe bază de acid, impregnarea cu răşini diluate (vezi Informaţiile Tehnice GRP/GRV LINING) şi aplicarea unui strat cu o bună rezistenţă la apă.

O rezistenţă mai mare împotriva formării blisterelor poate fi obținută prin aplicarea unei pelicule cu răşină vinylester în cele două straturi mai apropiate de gel/topcoat. Răşina vinylester trebuie să fie post-polimerizată la temperaturi înalte pentru un rezultat optim.

Dacă, de exemplu, temperatura de post-polimerizare este de 50°C, timpul de întărire este de 48 ore, iar dacă temperatura este de 60°C, timpul de polimerizare va fi înjumătăţit la 24 ore.